INSPIRACJE / Przepisy / 25 kwietnia 2020

Zakwas chlebowy

Zakwas na chleb

Robimy zakwas… 😀

Będziesz potrzebować:

📌500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
📌140-150 ml letniej wody
📌1,7 l słoik lub większy
📌 Ściereczkę i gumkę

Sposób przygotowania:
Do słoika wsypać 100 g mąki i wymieszać ze 140-150 ml letniej wody (do konsystencji naleśnikowej). Przykrywamy ściereczką (można złapać gumką) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h.

Po 12 h mieszamy naszą mieszaninę i z powrotem przykrywamy. Kolejnego dnia czynności powtarzamy i tak przez 4-5dni.
No i zakwas gotowy!

Co zrobić z nadmiarem zakwasu?

Jeżeli nie pieczesz chleba codziennie, można zakwas przechowywać np. w lodówce.

W niższej temperaturze następuje „uśpienie” zakwasu- spowalniają procesy fermentacyjne. Czas przechowywania w lodówce bez dokarmiania zależy od wieku zakwasu. Im jest starszy, tym wytrzyma dłużej.

Raz w tygodniu należy wyjąć zakwas z lodówki i DOKARMIĆ, czyli dodajemy do niego 100g letniej wody i 100g mąki, po czym zostawiamy na 12h godzin w ciepłym miejscu. Dokarmiony zakwas można użyć lub schować z powrotem do lodówki.

* Uwaga: ,,głodny zakwas” pachnie octem! (Im bardziej intensywny jest zapach, tym bardziej ,,głodny” jest zakwas.)

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

al. KEN 36A/132,
02-797 Warszawa

660 822 218 | kontakt@poradniaoazazdrowia.pl



Odbierz  bezpłatny e-book


,,PRZEPISY NA GRILA"