INSPIRACJE / Przepisy / 25 kwietnia 2020

Chleb na zakwasie

Przepis na pyszny chlebek na zakwasie

Składniki:
-500g mąki razowej żytniej/pszennej
-150-170g zakwasu (*przepis na tablicy)
-300ml ciepłej wody
-1,5 łyżeczki soli
-ulubione ziarna (słonecznik, dynia, siemię lniane…)

Sposób przygotowania:
Mąkę, zakwas, wodę i sól mieszamy w misce – na początku łyżką, a gdy zrobi się gęste- zagniatamy ręką.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-5 godzin do wyrośnięcia.

Następnie przekładamy do foremki (większa keksówka). Odstawiamy jeszcze na pół godziny, a potem pieczemy 1 godzinę w 210 stopniach.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i odwiedź naszą Poradnię!

al. KEN 36A/132,
02-797 Warszawa

660 822 218 | kontakt@poradniaoazazdrowia.pl



Odbierz  bezpłatny e-book


,,PRZEPISY NA GRILA"